Смартфоните не са единствените умни устройства, които генерират високи продажби по време на пандемията. Все повече потребители проявяват интерес към смарт часовниците и фитнес тракерите, което се отразява сериозно на този сегмент.

Пазарни анализатори от IDC сега публикуваха последния си доклад, който обхваща световния пазар на преносими джаджи през третото тримесечие на годината. Данните са доста оптимистични и показват, че в периода между юли-септември са реализирани продажбите на 125 млн. устройства.

За сравнение това е увеличение от 35%, спрямо третото тримесечие на 2019г. С оглед очакваната висока активност през последните седмици на годината можем да очакваме още по-добро представяне през четвъртото тримесечие.

Аpple продължават да бъдат лидер в продажбите на преносими джаджи и вече притежават 33.1% дял, благодарение на 41.1 млн. доставки за периода. В това число влизат продажбите на Apple Watch и AirPods, като преди година техния брой е 29.8 млн.

Втората позиция е за Xiaomi, които могат да се похвалят със 17 млн. доставки за третото тримесечие.

 

 

Според информацията на IDC почти 13 млн. от тях са на фитнес гривните от серията Xiaomi Mi Band. Третият най-голям производител в индустрията е Huawei, които са продали 13.7 млн. устройства в този пазарен сегмент.

Taка китайският гигант разполага с 11% дял, като разликата с втората позиция е едва 2.6%. За разлика от пазара на смартфони в този случай Huawei имат много повече възможности да разширяват влиянието си при преносимите джаджи. Причината е, че този тип устройства не се нуждаят от Google Mobile Services (GMS), които са ключови за смартфоните на Huawei извън Китай.

Samsung е компанията, която заема четвърта позиция, тъй като са продали 11.2 млн. устройства през тримесечието, което им отрежда 9% дял. Другият бранд, който допълва челните пет е Fitbit с 3.3 млн. продажби и 2.6% дял.  Анализаторите са убедени, че високото търсене към преносимите джаджи ще продължи с пълна сила и през последното тримесечие на 2020г.

 

Още от Digital: Как да почистим качествено смарт часовник или фитнес гривна