Световната пандемия засегна силно много технологични сектори, но изненадващо стимулира продажбите на някои устройства. Липсата на нормален физически контакт предизвика невероятен ръст в популярността на приложенията за видеоконференция.

Превръщането на домовете ни във виртуални офиси и онлайн зали за обучение предизвика ръст в продажбите на лаптопи, HD уеб камери и други аксесоари подходящи за видео разговори.

Когато стане въпрос за лаптопи винаги първата асоциация е Windows, тъй като това е доминиращата операционна система. Въпреки това се оказва, че променените нагласи и навици на потребителите през последните месеци са оказали сериозно влияние върху пазарния дял на Windows 10.

Платформата продължава да има сериозна преднина, но за първи път присъствието на oперационната система е със стойности под 80%.

Данните са от традиционният доклад на пазарни наблюдатели от TrendForce, които очертават интересни трендове в световния пазар на лаптопи.

Най-голям принос за резултатите имат проблемите с доставките на компоненти предизвикани от кризата с COVID-19 през годината.

 

 

Още по-любопитното е, че слабото представяне на Windows 10 се случва на фона на ръст в продажбите на преносими компютри въпреки пандемията. В световен мащаб са продадени повече от 200 млн. устройства, което е рекорден показател за този сегмент. Увеличението на годишна база е 22.5% е доста впечатляващо с оглед ограниченията, пред които бяхме изправени през годината.

За съжаление на Microsoft, обаче конкурентните операционни системи са допринесли за свиване на пазарния дял на Windows сред преносимите компютри. Причината е популярността на устройствата с Chrome OS, които са много по-евтини и са доста атрактивни за учениците и образователните институции.

В момента хромбуците притежават около 15% от световния пазар на лаптопи и анализаторите очакват цифрата да се увеличи до 18.5% през настоящата година.

Разширяването на присъствието на Chrome OS е за сметка на Windows, но едва ли пазарния дял на най-популярната десктоп платформа ще премине под 75% до края на 2021г.

 

Oще от Digital: 5 лесни трика за удължаване живота на батерията на лаптоп с Windows