Спомняте ли си времето, когато използвахме CD-плейъри, за да слушаме любимата си музика? Ако се върнем още по-назад във времето няма как да се сетим за уокмените и старите аудио касетки. Именно тези устройства проправиха пътя за навлизането на по-модерни формати като MP3. Днес повечето от нас залагат предимно на стрийминг услуги като Spotify, за да слушат любимите си парчета, когато са в движение. Именно заради това ще ви се стори странно, че все повече хора продължават да си купуват аудио касети.

 

Нови данни от годишния доклад на Nilsen Media Research за развитието на индустрията показват рекордни продажби на аудио касети от 174 хил. броя за 2017. Това означава, че изминалите 12 месеца са най-добрата година за аудио касетите от 2012г. насам, информира TechRadar. Интересната тенденция е провокирана от желанието на феновете на музиката да си припомнят своето детство. Подобни процеси са стимулирани и от популярни филми и телевизионни шоута като Guardian of the Galaxy и Stranger Things.

 

Друга любопитна подробност от доклада е, че продажбите на винили се увеличават в 12-та поредна година и вече представляват 14% от всички продажби на физически албуми. Хората, които са готови да си купят подобен продукт предпочитат ретро носители вместо по-модерните формати. Според данните любителите на музиката са стриймнали над 250 млрд. песни през годината, което е ръст от 58.7%, спрямо миналата година. Увеличението ще продължи и през 2018г.

 

Вижте Internet Archive позволява да слушате онлайн 50 хил. цифрови записа на винили