Стагнацията в световния пазар на компютри продължава вече няколко години и се дължи предимно на популярността на мобилните устройтва. За милиони потребители е много по-вероятно да си купят нов смартфон, отколкото да ъпгрейднат десктопа и това влияе сериозно на продажбите. Все пак вече се забелязват признаци на възстановяване, за което разбираме и от последния доклад на анализатори от Canalys. Данните потвърждават, че през третото тримесечие на годината са продадени 70.9 млн. устройства, което е ръст от 4.7%.

 

 

Още по-интересното е, че последния път, в който е отчитано подобно увеличение е първото тримесечие на 2012г. Това означава, че периода между юли и септември е представлявал най-добрите три месеца в пазара на компютри, който включва настолни компютри, лаптопи и работни станции от седем години насам. Позитивните трендове се забелязват при всички водещи производители в този сегмент. Конкуренцията за лидерската позиция също е доста сериозна, като Lenovo са регистрирали 24.4% от продажбите, следвани от НР с 23.6%, съобщава mswpoweruser.

 

 

Третият най-голям производител е Dell със 17% от продажбите, като Apple и Acer имат съответно 7.6% и 6.9%. Специалистите от Canalys твърдят, че причините за доброто представяне са разнообразни. От една страна се забелязва навлизането на нови модели, които са атрактивни за потребителите. В същото време някои компании се запасяват с огромен инвентар, за да редуцират негативния ефект от по-високите американски мита, които влизат сила от 15 декември. Атрактивният празничен сезон в края на годината вероятно ще продължи доброто представяне от последното тримесечие.

 

Още от Digital: Лаптоп срещу десктоп компютър – какво да изберем