Разпространението на коронавируса промени навиците и ежедневието на милиони потребители. Пандемията накара повече хора да стоят в домовете си и да комуникират от разстояние с любимите си хора. 

Тези процеси провокираха редица негативни, но и положителни трендове в света на технологиите. Много потребители започнаха да инвестират средства за покупка на нов хардуер, с които да работят и да се забавляват оптимално от домовете си.

Световният пазар на смартфони бе засегнат от кризата през първите две тримесечия на годината, но за разлика от тях доста по-оптимистична е ситуацията при таблетите. Конкретни данни от  последното проучване на Canalys разкриват, че продажбите в този сегмент са достигнали до 37.5 млн. в периода април-юни. 

Това представлява стабилен ръст от 26%, в сравнение с второто тримесечие на миналата година. Другият любопитен факт е, че петте най-големи производители успяват да увеличат присъствието си през този период. 

 

 

Най-големият производител на таблети е Apple, които генерират 38% от продажбите, тъй като iPad са отчели 14.2 млн. доставки. По този начин изпреварват с почти двойно по-добри показатели от Samsung, които разполагат с 18.7% дял. 

Huawei са отчели с 44.5% повече продажби през второто тримесечие, които достигат до 4.7 млн. и с  12.7% заемат третата позиция. Amazon и Lenovo допълват челните пет със съответно 8.4% и 7.5%. В този случай увеличението е съответно 37.1% и 52.9% спрямо резултатите преди година. 

За сравнение при лидерите в пазара на таблетите тези цифри са 19.8% за Apple и 39.2% при Samsung. Основна причина за интереса на потребителите към този тип устройства са големите им размери, които ги правят подходящи за игри, гледане на мултимедия и работа с приложения.

 

Още от Digital: Популярността на смартфоните продължава да влияе на продажбите на компютри и таблети