Глобалният пазар на сървъри продължава да регистрира все по-високи приходи, които са отчели ръст от 33.4% през първите три месеца на годината. Основен принос за тези стойност има интереса на големи компании към обновяване на центровете им за данни и модернизиране на сегашната инфраструктура. Статистическите данни на Gartner показват, че продажбите в този сегмент през периода януари-март са се увеличили със 17.3% на годишна база. Активността на бизнес потребителите ще продължи и през настоящото тримесечие.

 

Dell продължава да бъде най-големият производител в този сегмент и притежава пазарен дял от 18.2%, но е следвана плътно от HP Enterprise, които са генерирали 13.1% от всички продажби в глобален мащаб. Доминацията на компаниите ще продължи с пълна сила и за в бъдеще, тъй като другите големи имена в индустрията като Huawei и Lenovo притежават пазарен дял от съответно 6.0% и 5,1%, информира ZDNet. Комбинираните показатели на HP и Dell показват, че те са генерирали 41.4% от всички приходи в този пазарен сегмент.

 

 

Оказва се,че х86 базираните конфигурации са регистрирали ръст от 35.7% на годишна база, а реалните продажби са се увеличи със 17.5% за същия период. Анализаторите прогнозират високите продажби в този сегмент да продължат с пълна сила, както през есента така и до края на настоящата година. Големият въпрос е дали HP Enterprise ще успеят да изпреварят своя конкурент и да се позиционират като най-големия производител на сървъри в технологичната индустрия в следващите месеци.                                                         

 

Още от Digital: Пет технологии, които ще променят света през следващите 15 години