Търговската война между Китай и САЩ не е оказала влияние върху глобалния пазар на компютри през последното тримесечие. Ново изследване на анализатори от Gartner разкрива, че се забелязват признаци на стабилизиране в индустрията. Според официалните им данни са продадени с 1.5% повече компютри в световен мащаб в периода между април и юни. Това е положителен резултат, тъй като в две поредни тримесечия доставките на водещите производители отчетоха спад.

 

Общият брой продажби през последното тримесечие достигат до 63 млн., което е с приблизително 1 милион повече, в сравнение със същия период преди година. Пазарните наблюдатели определят като най-сериозен фактор за тези резултати високото търсене на устройства с Windows 10, предимно сред бизнес  потребителите. Тези процеси успяват да компенсират слабият интерес към лаптопите и да допринесат за регистрирането на първи ръст в продажбите на компютри от три тримесечия насам.

 

 

Tрите най-големи производители са Lenovo, HP и Dell, които заедно генерират 64% от всички продажби за периода. За сравнение общият им брой доставки през второто тримесечие на миналата година бе 60.7%. Пазарните наблюдатели определят търговските отношения между САЩ и Китай като ключови за развитието на този сегмент. Преобладаващата част от устройствата се сглобяват в Китай, като въвеждането на по-високи данъци и мита може да се отрази сериозно на цялата индустрия.

 

Още от Digital: Лаптоп срещу десктоп компютър – какво да изберем