Един от ключовите компоненти при избора на компютър за Windows 10 е оперативната памет. В нея се съхраняват операционната система и изпълнимите програми, поради което от нея до голяма степен зависи производителността на компютъра като цяло, тоест дали приложенията ви ще работят гладко.

 

Ето защо предлагаме ръководството на ZDNet за това от колко RAM се нуждае вашия компютър.

 

1 GB RAM

1 GB RAM е минималното системно изискване за 32-битовата версия на Windows 10, но макар Windows 10 да работи добре при тези условия, не е за препоръчване. 1 GB оперативна памет е напълно достатъчен за основни операции като уеб сърфиране (въпреки че не очаквайте да стартирате браузър с отворени десетки табове), четене/писане на имейли, текстообработка и лека редакция на изображения. Но дори и тези основни задачи няма да се изпълняват гладко винаги. Направете си услуга и избягвайте 1GB RAM, ако можете.

 

2 GB RAM

2 GB RAM е минималното системно изискване за 64-битовата версия на Windows 10. С 2 GB би трябвало да можете да правите почти всичко с вашия компютър, на което той е способен - като например игри, редактиране на изображения и видео, работа с пакети като Microsoft Office и да отворите десетки табове на браузъра. Разбира се, недостигът на RAM ще затрудни системата ви, но 2 GB са достатъчни, за да вършите истинска работа.

 

2 GB също са достатъчни за стартиране на тежки приложения като Adobe Photoshop (или поне така твърдят от Adobe), но реално щом може да платите такива пари за софтуер, трябва да можете да си позволите и повече RAM! Добре ще е да го направите, за да избегнете проблеми. Правилото е, ако имате система с 2 GB RAM и тя се забавя, добавете още RAM, за да я ускорите.

 

4 GB RAM

Ако използвате 32-битова операционна система, с инсталирана 4 GB RAM памет ще имате достъп до около 3,2 GB (това е поради ограниченията за адресиране в паметта). С 64-битова операционна система обаче ще имате пълен достъп до тези 4 GB. Разликата в производителността между система с 2 GB RAM и такава с 4 GB е като разликата между нощ и ден. Дори при 32-битова система, която ограничава оперативната памет до малко над 3 GB, увеличаването на производителността ще е осезаемо. Приложенията не само стартират по-бързо, но и можете да стартирате повече приложения едновременно, което е полезно, ако използвате пакети като Microsoft Office или Adobe Creative Cloud.

 

8 GB RAM

Ако купувате или изграждате машина, която възнамерявате да използвате за редактиране на снимки или HD видео, или просто искате бърза система, тогава 8 GB RAM е минимумът, за да избегнете неудовлетвореност. Това е количеството RAM, препоръчано от Adobe за потребители, работещи с Creative Cloud приложения.

 

16 GB RAM

Има ли случаи, в които може да имате нужда от повече от 8 GB RAM? Разбира се, че има, но това не важи за всички потребители. 16 GB RAM ще са ви нужни, когато стартирате няколко тежки, употребяващи ресурси приложения едновременно - особено такива за обработка на изображения или видео (дори 4K видео), CAD или 3D моделиране. Опитайте да стартирате едновремено Premiere Pro, Photoshop и After Effects на система с 8 GB RAM, а след това на такава с 16 GB RAM и ще усетите разликата най-добре.

 

Притежаването на повече от 8 GB също е полезно, ако използвате инструменти за виртуализация, като Microsoft Hyper-V или VMware Workstation, особено ако стартирате няколко виртуални машини едновременно.

 

16GB+

Работна станция с повече от 16 GB RAM ще може всичко. Тя ще може едновременно да стартира множество тежки, нуждаещи се от повече ресурси приложения или виртуални машини. Не забравяйте, че 64-битовите Windows 10 Pro, Enterprise и Education ще поддържат до 2TB RAM, докато 64-битовата версия на Windows 10 Home е ограничена до само 128 GB. Имайте предвид също колко и какъв тип RAM поддържа дънната ви платка.

 

Вижте лаптоп срещу десктоп компютър – какво да изберем