Всички се вълнуваме от това какво ще ни донесе бъдещето, но когато става въпрос за технологии, интересът ни се изостря. Напоследък преживяваме възраждане на лаптопите, новите модели могат да се похвалят с невероятни спецификации и дизайнерски решения, които спират дъха ни. Като част от тези проекти от следващо поколение, видяхме и много нови материали, които се използват в лаптопите.

 

Пластмасата в производството на лаптопи, според How To Geek ще бъде заменена от алуминий, магнезий, въглеродни влакна  и дори от супер твърдото закалено стъкло Gorilla Glass.

Алуминиева сплав

През 2003 година Apple избраха алуминиева вместо титанова сплав за своя PowerBooks, тъй като алуминият е по-евтин.  По-късно с представянето на Macbook Air, Apple въведе термина „unibody“, за да ‘опише‘ начина на производство на корпуса на лаптопа и днес вече тази технология е стандарт за лаптопите от висок клас.

 

Unibody технологията е тази, при която се взема едно цяло парче алуминий и чрез лазери се издълбава във форма на корпус за лаптоп. Предимството е, че по този начин корпусът остава едно цяло, а това разбира се го прави много по здрав и издръжлив на удари и натоварване.

 

И все пак, алуминиевите корпуси не са безупречни, те имат и недостатъци. Така например, алуминият задържа топлината много повече от пластмасата и лаптопите прегряват по-бързо. За да се реши този проблем, важно е да се отдели внимание на разположението на вътрешните компоненти на лаптопа. Така например процесора не трябва да е на място където се очаква потребителите да задържат ръцете си за по продължително време.

Магнезиева сплав

Магнезият е алтернатива на алуминия. Той е по-лек от алуминия с приблизително 30%, като същевременно има по-голямо съотношение здравина-тегло. Това позволява корпусите да са по-тънки от алуминиевите конструкции със същата обща годност. Магнезият също е по-малко термично проводим, което означава, че дизайнерите имат по-голяма свобода при поставянето на вътрешните компоненти.

 

Магнезият по принцип е и по-лесен за използване от алуминия по отношение на производството и отваря нови възможности на производителите за производството на лаптопи и таблети. За съжаление обаче, той е значително по-скъп метал.

Въглеродни влакна

С термина ‘въглеродни влакна‘ се описва високотехнологична пластмаса, подсилена със синтетичен въглерод. Резултатът е материал с изключително високо съотношение тегло-твърдост, което позволява защита, подобна на метал. Освен това този материал изглежда наистина страхотно и с него се работи много по-лесно от метала. Друго предимство на въглеродните влакна е, че провеждат по-малко топлина в сравнение с алуминия или магнезия.

 

Въпреки това въглеродните влакна имат известни недостатъци в сравнение с традиционните материали за производство на лаптопи. Тъй като материалът е съставен от въглеродна тъкан и по-крехък полимер, той не е толкова траен – много по-податлив е на видими драскотини и вдлъбнатини. Освен това този материал е и много скъп. Поради тези причини, въглеродните влакна се използват предимно в комбинация с други материали.

Закалено стъкло

Някои производители използват закалено стъкло не само за изработка на сензорни екрани, но и за капаци на своите модели лаптопи, та дори и за тъчпада. Тези устройства изглеждат наистина невероятно, а и са издръжливи на надраскване, но все пак не трябва да се забравя, че става въпрос за стъкло. Закаленото стъкло може да е устойчиво на надраскване и да има по-малка вероятност да се счупи, отколкото обикновено стъкло, но ако падне устройството върху някоя сравнително твърда повърхност няма как да не се повреди.

 

Вижте най-скъпите лаптопи на пазара в България