Мобилните телефони се развиха по толкова много начини, че дори изборът на използван материал се е превърнал във "функция", която производителите налагат. От Android Pit ще ни запознаят по-отблизо с най-често срещаните материали, използвани за създаване на смартфони и таблети.

Комбинация от алуминий и стъкло

Комбинацията от алуминий и стъкло се наложи наскоро като тенденция и много различни производители на смартфони я избраха за своите водещи модели мобилни телефони. Не може да се отрече, че тези материали правят смартфона да изпъква и привлича внимание, но те имат и недостатък –превръщат устройството ви в колектор на пръстови отпечатъци.

 

Освен това, без значение колко здраво е стъклото, не е желателно да изтървате телефона си на земята дори и от по-ниско, ако не искате пукнатините да станат част от дизайна на телефона ви. Ако тялото на вашия смартфон е изработено от алуминий и стъкло, помислете да го защитите с калъф.

CNC алуминий / алуминий

Предлагайки първокласен външен вид и усещане, алуминият има и друго предимство. Той е един от най-добрите материали проводници на топлината, като по този начин помага да се запази телефона охладен, когато процесора работи усилено. Освен това е много по-издръжлив в сравнение с пластмасата.

ABS пластмаса

ABS (или акрилонитрил бутадиен стирен) е много евтина и изключително лека пластмаса, но се цени слабо от гледна точка на провеждането на топлина. 

Въглеродни влакна

Въглеродните влакна са не само леки и гъвкави, но и много по-издръжливи в сравнение с пластмасата. Въпреки че ще се наслаждавате на по-лек телефон, без да се притеснявате, че това ще се отрази негативно при удар или изтърване, трябва да знаете, че въглеродните влакна са лош топлинен проводник. Смартфоните, които разполагат с тяло от въглеродни влакна, се нуждаят от добра система за охлаждане.

Какви са предпочитанията на водещите производители на смартфони?

Samsung

Samsung Galaxy S8 и Galaxy S8+ ще бъдат защитени с Gorilla Glass 5 както отпред, така и отзад, докато камерата ще е покрита с Gorilla Glass 3. Устройствата използват комбинация от стъкло и алуминиева сплав, която излъчва елегантност, въпреки че автоматично ги квалифицира като магнит за пръстови отпечатъци.

LG

Всичко, което Samsung прави, LG се опитва да ги копира. Така например, LG G6 и LG V30, също имат тяло от алуминиева сплав и стъкло. Успехите в продажбите на смартфоните също се крият в дизайна им и със сигурност от LG са свършили много добра работа и по двата си водещи модела по отношение на съчетаването на естетиката с функционалност и използваните материали.

HTC

Не трябва да ви изненадва, че HTC U11 също е от алуминий и стъкло, тъй като тайванската компания прави опит да се върне в дните на славата си.

Google

Google Pixel 2 поема по малко по-различен маршрут, въпреки че се осланя на същата идея. Корпусът на телефона е смес от метал и стъкло и ще откриете, че има известна здравина и сигурност.

Motorola

Motorola Z2 Force се откроява с алуминиевия си корпус. Това автоматично го прави по-издръжлив (поне задната част), тъй като няма стъкло, за което да се притеснявате. Въпреки това, подобно на всички метали, има възможност за огъване или вдлъбване в определени ситуации. 

Sony

Xperia XZ1 е водещият модел на компанията за тази година, който се отличава с тяло, изработено от поликарбонат и алуминиева сплав. Елегантно изглеждащ и функционален, това е една прилична покупка за всеки, който иска смартфон от висок клас.

Apple

iPhone 8 и iPhone 8 Plus също се отличават с тяло от алуминий и стъкло. Тази тенденция най-вероятно ще продължи поне за още няколко поколения смартфони, преди прагматизмът или нова идея за дизайн да ни отведе напред.

 

Вижте смартфоните с най-издържливи батерии на българския пазар