От следващата година смартфоните и лаптопите ще могат да използват много по-бърз безжичен интернет. Тогава ще се появят първите модели с новия стандарт WiGig, съобщава The Verge.

Какво представлява технологията WiGig

Стандартът ще бъде известен и като 802.11ad. Максималната му теоритична скорост е 8Gbps. В момента Wi-Fi Alliance вече издава първите сертификати на устройства, които поддържат WiGig. Новият стандарт е около два пъти по-бърз от WiFi. Той обаче има и недостатъци. Един от тях е, че може да работи в рамките на около 10 метра. Това означава, че все още няма да може да се използва в точки за свободен достъп в паркове и площади, но това ще се случи с развитието на технологията по-натам.

 

WiGig ще отвори вратата за навлизането на безжична виртуална реалност. В момента кабелите са необходими, защото стандартният WiFi не е достатъчно бърз да прехвърля данните между конзолата и очилата например. За WiGig това не е проблем, което може да направи виртуалната реалност с конзоли и компютри по-удобна. Може да се използва още за добавена реалност, 4K видео, стрийминг и др.

 

Още от Digital: За какво да внимаваме, когато използваме публични Wi-Fi мрежи