Tърговските санкции на САЩ тепърва ще оказват сериозни негативни последици върху бизнеса на Huawei. Китайският производител е най-силно засегнат от невъзможността да продължи да работи с американските си партньори, както досега. Финансовите измерения на санкциите срещу компанията е трудно да бъдат изчислени. Въпреки това главният изпълнителен директор на Huawei, Рен Жънгфей изрази какви са неговите очаквания от въведените забрани.

 

Основателят и изпълнителен директор на Huawei, Рен Жънгфей планира преструктуриране на бизнеса, което има за цел да предотврати заплахата от американските санкции върху производството и доставките на компнаията, предаде Bloomberg.

 

Позовавайки се на конфиденциален документ, агенцията цитира, че планът на Жънгфей включва разширяване на целия бизнес на Huawei, но със специален акцент върху бизнеса със смартфоните, който е изправен пред потенциален недостиг на компоненти и софтуер поради забрана на търговия в САЩ. Документът разкрива, че Рен иска спешни действия, като посочва, че преструктурирането трябва да се случи в рамките на следващите от три до пет години и да се създаде „желязна армия“ за справяне със заплахата от САЩ.

 

Въпреки че впоследствие САЩ облекчиха ограниченията около доставката на компоненти и софтуер за Huawei, самата заплаха вече беше подтикнала китайския доставчик да побърза с разработването на собствената си операционна система HarmonyOS. Въпреки това, Рен предупреди, че ще отнеме време да се изгради екосистема от приложения около новата платформа, което би могло да ограничи способността ѝ да замени Android в краткосрочен план.

 
Кампанията на САЩ срещу Huawei тепърва ще има свеото сериозно финансово въздействие, Рен предварително предупреди, че забраните ще костват около $30 млрд.на Huawei. Въпреки всикчко, изпълнителният директор остава уверен в дългосрочното оцеляване на Huawei, като повтори, че САЩ в крайна сметка ще загубят, като не използват 5G технологията на компанията.

 

Още от Digital: Huawei са увеличили приходите си с 23% през първата половина на 2019г.