Корейският производител е водещ източник на иновации в технологичната индустрия и допринася значително за икономическия растеж на Южна Корея. Samsung са световен лидер в производството на смартфони и телевизори, който има силно присъствие в почти всеки пазарен сегмент в IT сектора. Ключов компонент от стратегията им е факта, че създават и продават хардуерни компоненти на други производители като дисплеи, батерии, NAND и RAM памет.

Безупречната репутация на Samsung, които са най-големия "чаебол" (семеен конгломерат) на територията на страната, обаче може да придобие съвсем други измерения заради действията на един от най-важните хора в компанията. Това е Лий Джае-йонг, който от години е разследван от властите по обвинения за борсови измами, корупция и подкуп.

Всички опасения на Samsung се оправдаха, тъй като на финалното изслушване Апелативен съд в Южна Корея постанови ефективна присъда за период от 2 години и половина на Лий Джае-йонг, съобщава SamMobile. Прокуратурата повдигна искане за налагане на максимална санкция от 9 години затвор.

 

 

Налагането на ефективна присъда срещу вицепредседателят на Samsung Electronics, независимо от продължителността със сигурност може да се възприеме като шокираща новина за компанията. Все още е твърде рано да се предположи какви структурни и управленски промени ще предизвика присъдата на Лий Джае-йонг.

Делото стартира още преди пет години, когато се появиха първите доказателства за неговото участие в скандала. Конкретните обвинения срещу човека, който на практика управлява Samsung Electronics от 2014г. досега са свързани с подкупването на близък до тогавашния президент на Южна Корея.

Лий Джае-йонг e предоставил нелегални финансови средства, за да се позволи сливането на Chell Industries и Samsung C&T. Тези действия са насочени към придобиването на пълен контрол над Samsung Electronics след оттеглянето на неговият баща, който е основател на компанията.

В заключение ще отбележим, че Лий Джае-йонг вече прекара повече от година в затвора и също така е обект на допълнителни разследвания, които могат да увеличат присъдата.

 

Oще от Digital: Защо шефът на Samsung Group може да бъде арестуван