Тhe Internet Society е организация с нестопанска цел, която има 27 годишна история и подкрепя инициативи за подобряване на интернет. Традиционен акцент в проектите им е сигурността и защитата на личните данни на потребителите в уеб пространството. Финансирането на Тhe Internet Society се осъществява, чрез дружество с името Public Interest Registry (PIR). Неговата роля е да продава правото за използване на ".оrg" домейни в интернет.

 

През последните седмици Ethos Capital се съгласиха да купят PIR, като сделката се очаква да бъде одобрена от регулаторите през първото тримесечие на 2020г. Сега разбираме, че Тhe Internet Society са дали съгласието си да продадат бизнеса с .org. домейни в интернет на цена от $1.13 млрд, предаде CNet. Новината за реализирането на сделката предизвика вълна от негативни коментари, включително и на бащата на интернет - Тим Бърнърс-Лий.

 

Тези процеси доведоха до стартирането на петиция, която е против продажбата и вече е подписана от почти 13 хил. души. Организаторите от Electronic Frоntier Foundation смятат, че сделката може да навреди на интернет в сегашния му вид, повдигайки въпроси свързани със сигурността, политическите манипулации и др. Все пак от Тhe Internet Society защитиха намерението си продадат бизнеса с .org домейни на Ethos Capital въпреки критиките.

 

Още от Digital: Защо покупката и продажбата на домейни е толкова печеливш бизнес