Wikipedia е най-голямата онлайн енциклопедия, чиято база данни ежедневно улеснява милиони потребители по цял свят. Представителите на неправителствената организация Arch Foundation работят над уникален проект, с който привличат вниманието ни. Техните планове предвиждат целият архив от милиони статии в Wikipedia да бъде изпратен на Луната. От Arch Foundation също така смятат, че могат да реализират концепцията в рамките на няколко години. Идеята е атрактивна и поставя закономерно въпроса как точно планират да я реализират в действителност?

 

 

Организацията няма никакво намерение да отпечатва материалите на хартиени носители, а вместо това ще гравира текстовете на миниатюрни плочи от метал. Всеки един пласт ще е по-тънък от човешкия косъм, информира TheVerge. Aко не възникнат неочаквани проблеми целият архив на Wikipedia би трябвало да се побере в формата на миниатюрна кутия, която не е по-голяма от CD диск. За да успеят да постигнат целите си Arch Foundation ще си партнират с американския стартъп Аstrobotic, които чакат одобрение да пратят собствен роувър на Луната.

 

 

Първата им мисия включва изстрелването на ракетата Atlas V и изпращането на космически апарат на повърхността на естествения спътник на Земята. Металните платки, на които са гравирани статиите от Wikipedia ще бъдат поставени в специален цилиндър, който ще бъде оставен на повърхността. Материалите ще са преведени не само на английски, а на още няколко езика. Това е само един от амбициозните проекти на Arch Foundation, които вярват, че могат да допринесат по различен начин за опазване на културното наследство на Земята. 

 

Oще от Digital: Как да използваме Wikipedia без интернет