Вижте още видео ревюто: Смартфон Ulefone Armor X6 - Тест на хардуер, софтуер, камера и батерия

 

В България марката OPPO не е сред най-популярните производители на смартфони, но в Азия нещата стоят по друг начин. Компанията има зад гърба си редица нестандартни решения, като за част от тях сме писали в Digital.bg. Например през вече далечната 2014 година, OPPO представиха първият в света смартфон с механично въртяща се камера - OPPO N3. Четири години по-късно бе показан и OPPO Find X, чийто дисплей имаше иновативна технологоя за плъзгане при отваряне. Благодарение на нея се постигнаха 93.8% съотношение на дисплея спрямо тялото на устройството. За съжаление обаче нито една от двете идеи не стана до толкова популярна, че да бъде масово приложена и от други производители, както например Notch дисплеите, които след iPhone започнаха да се предлагат и от ред други марки.

 

 

Един от най-ефектните, но също не много популярни модели е OPPO Reno 10x Zoom, чийто дизайн включва отново плъзгаща се, но този път под ъгъл селфи камера.

И така една от шантавите дизайнерски идеи на OPPO се казват OPPO X 2021 и бе показана като концепция за първи път през Ноември миналата година, по време на OPPO INNO DAY 2020. Сега вече е на лице подобен още по-интересен смартфон, разработен в сътрудничество с Nendo.

За тези, които не знаят – Nendo е едно от водещите японски дизайнерски студиоя, което е основано от дизайнера Оки Сато. Именно той стои и зад дизайна на новия OPPO X Nendo. Освен върху смартфона, Nendo работят и върху други нестандартни устройства, като например тези безжични слушалки, които наистина изглеждат доста ефектно и нестандартно.

 

 

X Nendo е представен във видео в официалният YouTube канал на OPPO и там е описан като slide-phone (плъзгащ телефон). От видеото става ясно, че основният размер на смартфона в сгънато положение е еквивалент на този на кредитна карта.

При едно разгъване на тройната му панта се разкрива малък дисплей, върху който могат да се виждат час, дата, съобщения и известия. Като над него остава основният блок с 3 камери и светкавица, които при още едно разгъване ще се използват за селфита върху малко по-голям дисплей. При още едно разгъване се разкрива целият потенциал на дисплея и той става достатъчно голям за възпроизвеждане на всякакво мултимедийно съдържание.

Включително и за употреба на малък стилус, който е скрит в периферията на корпуса. Бутоните които се намират по периферията са с различни функции при всеки отделен вариант на сгъване на дисплея. OPPO X Nendo може да се сгъне и носи още като стандартен сгъваем смартфон тип „мида“ в съотношение 2:1. Моделът ще е наличен в четири цветови разновидности и ще върви в комплект със специална докинг зарядна станция.

Както вече стана ясно, не веднъж OPPO са изтъквали, че основата на продуктите им е дизайнът насочен към полза за човека. Този път също е така, но гледайки екстравагантната конструкция, съвсем логично си задаваме въпроса – практична ли е тя?

Да, на теория всичко звучи страхотно и в рендъра, който публикуват OPPO, техният модел хикс изглежда така, че всеки да иска да притежава. Но замислете се колко проблеми имаха и все още имат смартфоните с една сгъвка в дисплея, какво остава за вариант като този. Дали OPPO X Nendo ще се превърне в релано функциониращ масов смартфон в рамките на годината – предстои да разберем скоро.

 

Музика: Bensound.com