Google предизвикаха голямо внимание в технологичната индустрия с премиерата на Pixel 6 смартфоните. Обновеният дизайн и софтуерните оптимизации бяха допълнени и от Tensor процесора. Архитектурата е разработена от компанията и по този начи Google се присъединяват към Samsung, Huawei и Apple, които също следват тази стратегия, за да се конкурират по-успешно.

Водещите производители със собствени процесори имат по-голям контрол над хардуера и софтуера в смартфоните. Oppo е името на друг популярен бранд, който планира да създаде собствен мобилен процесор, съобщава Nikkei. Амбициозният проект предвижда партньорство с TSMC и използването на 3-нанометрова производствена технология.

Китайската компания няма да бърза и очаква първите премиум смартфони със собствени им чип да бъдат достъпни най-рано през 2023г. Това ще осигури достатъчно време за оптимизации и достъп до още по-добри производствени технологии.

 

 

Важно е да отбележим, че Oppo са собственост на BK Electronics конгломерата, който споделя верига за доставки с Vivo, Realme и OnePlus. Създаването на 3-нанометров мобилен процесор от Oppo за смартфони вероятно ще позволи и на другите дъщерни компании да го използват в своите устройства. По този начин милиони потребители ще имат достъп до хардуерните иновации на Oppo.

Все още няма данни за техническите спецификации и името на новия процесор. По всичко личи, че разработката на собствени чипове се превръща във водещ тренд сред производителите на смартфони.

 

Още от Digital: Oppo представиха бъдещето на камерите за смартфони