Eдин от водещите трендове в мобилната индустрия е да се премахнат напълно рамките около екрана, което да ни предостави повече пространство за мултимедия и игри. Производителите залагат на различни решения, като например "Notch" и "Waterdrop" прорезите или малките отвори в горната част на екраните, където са разположени камерите за селфита. Следващата стъпка е да се премахнат тези компоненти и рамките около тях, чрез вграждането на предната камера в самия дисплей.

 

 

Технологията все още не е готова да намери място в реален продукт, което е причината да няма смартфони с този дизайн на пазара. Oт Mashable сега ни информират, че Oppo и Xiaomi работят усилено над тази концепция и вече разполагат с работещи прототипи на устройства с вградени камери в екрана. Кратките клипове показват нагледно как безрамковите дисплеи могат да показват мултимедийно съдържание, както и да "събуждат" предната камера, когато е необходимо да я използвате.

 

 

Двете компании се нуждаят от още време да подобрят максимално възможностите на технологията, тъй като все още има проблеми с оптичното качество на снимките. Oppo и Xiaomi са на мнение, че могат бързо да ги отстранят и да изпреварят другите производители в премиерата на първите устройства с Android, които имат подобен дизайн. Вече можем да купим модели със сензори за пръстов отпечатък в екраните, като е само въпрос на време това да се случи и с предните камера за селфита.

 

Още от Digital: Камерите вградени в дисплея ще са водеща тенденция в пазара на смартфони до края на 2019г.