Компютрите на Apple винаги са имали репутацията, че са много по-сигурни от устройствата с Windows. Ако сте използвали сами Mac OS вероятно сте забелязали, че има пълни основания за подобни твърдения. Няма да е пресилено да кажем, че и другото нещо, което веднага прави впечатление е бързата скорост на работа. Това не означава, че трябва да сте спокойни, тъй като хакерите стават все по-опасни с всеки изминал месец независимо каква операционна използвате.

 

От BusinessInsider сега информират за наличието на зловреден софтуер, който се казва Fruitfly повече от година се разпространява между компютрите с Mac OS, незабелязанo от експертите по сигурността. Apple откриват и пачват тази заплаха още през януари. Оказва се, че тя е еволюирала и продължава да излага на риск милиони потребители. Самият вирус позволява на хакерите да установят контрол над уеб камерата, да правят скрийншотове и да записват какви бутони на клавиатурата натискат потребителите.

 

Оказва се, че това не е единствената заплаха за собствениците на устройства с Mac OS. За съжаление анализаторите отчитат с 57% увеличение в разпространението на подобни вируси през първите три месеца на 2017г. Една от причините е, че много потребителите се чувстват твърде сигурни във възможностите на платформата и допринасят за качването на вируси на машините им. При всички положения трябва да сте много внимателни, независимо какъв софтуер използвате, тъй като хакерите използват все по-сложни методи.

 

Вижте кои са най-често срещаните компютърни вируси