Всекидневно се създават нови и нови антивирусни програми, а вече създадените става все по-съвършени. Въпреки това обаче заплахата от вируси за нашите лаптопи, десктопи, таблети и смартфони не просто не изчезва, а напротив - става още по-голяма.

 

 

Компанията Malwarebytes, която се занимава с интернет сигурност от доста години насам обяви за появата на много специфичен Троянец в Интернет, който върлува по смартфони и таблети с Android операционна система. Той се казва xHelper и за първи път е локализиран още през месец Май 2019г., но в последно време се е разпространил осезаемо. За последните 6 месеца за заразени над 45 000 устройства, като основните инфектирани региони са САЩ, Русия и Индия. Специфичното при този вирус е, че той не може да бъде изтрит ръчно, а дори след Hard Reset остава още в телефона ви. Както знаете, другите познати ни вируси изчезваха с всичката останала информация след връщане на телефона към заводските му настройки, но не и с xHelper - той е направен така, че да устои и на това.   

 

 

Вирусът започва да качва различни програми на телефона ви, без да ви пита за разрешение. Косвено можете да разберете за наличието му, ако започнете да получавате уведомпления от програми, които не знаете, че използвате в момента. За Techradar, специалистите съобщават, че вирусът идва с APK файл, който обаче е скрит в приложение свалено от Google Play. Оказва се, че при инсталирането Play Protect не е засякъл зловредният софтуер. 

 

Прочетете още статията: Коронавирусът вече ще може да се тества и от смартфона