Повечето мобилни приложения вече предлагат възможност да използва Dark Mode режими, които не вредят на очите докато четем и удължават батерията. Тази функционалност вече се поддържа на системно ниво от Android и iOS, което я превърна в неизменна част от смартфоните. Идеята на "Dark Mode" е да пренастрои светлината на дисплея от традиционния син цвят, който дразни очите в по-топли нюанси на жълтото. Анализаторите твърдят, че така се подобрява и качеството на съня.

 

Всъщност ситуацията е малко по-различна, ако се доверим на ново проучване проведено от специалисти на University of Manchester. Тестовете на учените доказват, че Dark Mode режимите имат обратен ефект върху тялото. Според тях използването на не толкова ярки и студени цветове вечер и респективно наситени и топли нюанси през деня влияят негативно върху биологичния ни часовник. По този начин тези режими на работа в смартфоните се отразяват негативно на здравословния сън. 

Вероятно не знаете, но биологичния часовник използва меланопсин - чувствителен към светлината протеин в окото, за да измерва яркостта. По-удобно е да се засекат фотони с по-къса дължина на вълната по този начин, което е причина да се вярва на твърденията, че синят светлина има по-силен ефект върху съня. Активирането на Dark Mode режимите всъщност кара телата ни да се чувстват будни вместо да се асоциира със сънливост, твърдят oще учените.

 

Още от Digital: Как Dark Mode режимът може да удължи живота на батерията на OLED смартфоните