Оlympus е добре познато име в сферата на фотографията. Японският производител сега потвърди официално за неприятен инцидент. Подозрителна активност е причината да бъдат вътрешно блокирани компютърните системи на компанията в Европа, Африка и Близкия изток. Тези действия са провокирани от опасения за атака с рансъмуер вирус.

Хакерите са доста активно в използването на зловредния софтуер от този тип, заради високите приходи, които могат да генерират. Попадането на рансъмуер е неприятно, тъй като блокира достъпа до съхраняваните данни, ако не се съгласите да платите откуп. Ако жертвата е голяма компания в индустрията сумите могат да достигнат до милиони долари.

Вътрешното разследване продължава, но Olympus предполагат, че са допуснали проникването на рансъмуер в своите компютри. Според наличната информация отговорност за атаката са поели представители на BlackMatter групировката от хакери.

 

 

Експертите твърдят за повече от 40 известни случая на кибернападения извършени от същата група през последните месеци. Много е вероятно действителната цифра да е доста по-голяма. Все още не знаем каква сума Olympus трябва да платят, за да възстановят достъпа до компютърните си системи.

Тепърва ще бъде изчисляван обхвата на щетите и каква информация в сървърите на Olympus е засегната от атаката. При всички положения можем да определим рансъмуера като следващата голяма иновация при хакерите през последните месеци. Други компании в технологичния сектор също вече бяха изложени на риск от подобни действия на хакерите.

 

Още от Digital: Историята на създателя на рансъмуер вирусите