Olympus е добре известен бранд на любителите на фотографията, тъй като има дългогодишни традиции е допринесла за някои от най-големите иновации в този сегмент. Въпреки това конкуренцията между производителите продължава да създава финансови затруднения на легендарната компания. 

Първите индикации за драстична промяна в стратегията на Olympus се появиха още в края ня миналата година. Невероятната популярност на смартфоните и неочакваната пандемия от коронавирус, която блокира милиони хоря по цял свят също не се отразят положително върху бизнеса на японския бранд. 

В официално изявление компанията сега потвърди плановете си да продаде своя бизнес с фотоапарати и обективи на инвестиционен фонд. Всъщност това е Japan Industrial Partners, които вече купиха VAIO дивизията на Sony и вече са попдисали меморандум с Olympus, който очертава бъдещите фази на сделката. 

Съгласно клаузите на общия им договор бизнеса с фотоапрати на Olympus ще бъде отделен в нова компания, като всичките капитали и акции ще бъдат трансферирани към Japan Industrial Partners, съобщава TheVerge.  

Гланивят изпълнителен директор на Olympus, Ясуо Такеучи също вече намекна за подобна възможност в интервю за японските медии. От компанията мотивират решението си със сериозната конкуренция в сегмента на DSLR фотоапарати и стагнацията в този сектор през последните тримесечия. 

След като продажбата на дивизията бъде финализирана от Japan Industrial Partners планират да продължат да разработват продукти, които носят брандовете Olympus, OM-D и Zuiko. Водещият приоритет за японския производител през последното десетилетие определено са безогледалните фотоапарати с Micro-Four Thirds сензори.

Независимо от усилията им, обаче дивизията регистрира загуби в продължение на три поредни години, което е директен мотив за продажбата на бизнеса фотоапарати и обективи на Olympus. За в бъдеще компанията ще се насочи предимно върху производството на медицинско оборудване, като ендоскопи. 

Aко всичко върви по план сделката ще бъде официално финализирана до края на годината. Финансовите параметри засега не са публично обявени от двете компании. 

 

Още oт Digital: 7 фотоапарата, които промениха начина, по който правим снимки