Купете оксиметър с ниска цена от Smartfonix.com

 

Все по-често хората се интересуват от устройството наречено оксиметър. Най-честите въпроси са: Как работи оксиметърът и на какъв принцип тази джаджа може да измери кислорода в кръвта ни? А също така и как кислородът в кръвта ни е пряко свързан с общото ни здраве?

 

 

Истината е, че оксиметърът не е устройство, което е измислено в последната година, в която човечеството се бори с COVID-19 вируса. Това е устройство, което от десетки години се използва в медицината и всъщност почти всеки детски зъболекар има в кабинета си. Той го използва, за да следи за насищането на кислород в кръвта на пациентите си, когато те са под упойка.

Оксиметърът има и много други приложения – при хора прекарали инсулт, при такива с белодробни заболявания и други. Ако обаче преди преди години оксиметрите бяха рядко срещани, с огромни размери и цена, която не е по джоба на всеки, то днес тези устройства са вече толкова достъпни, че буквално може да си ги вземе почти всеки, а размерът им е съпоставим с този на две кибритени кутийки.

В това видео сме взели за тест няколко различни модела, които намерихме в портфолиото от продукти на Smartfonix.com, от където обикновено взимаме за тестове смартфони на Ulefone и Blackview, защото винаги имат наличност на моделите които ни интересуват.

Както е видно, оксиметрите са със сходна концепция и размери, единствено функциите и допълнителните им екстри са различни. Моделите са OxyEasy, Fingertip Plus, OxyBlue, OxyOled, OxyOne и OxyPlus.

Всичките те са с един и същи принцип на захващане. Те са под формата на щипка, която при натискане в единия край се отваря в другия. Там се поставя един от пръстите на ръката ви и устройството започва да измерва наситеността на кислород в кръвта ви. Като търсеният резултат е от 95% нагоре.

Но какво значи тези цифра? Сега ще разясним – това е наситеността на кислород в кръвта. Сигурно сте чували за термини като Еритроцитите и Хемоглобина. В еритроцитите се намира хемоглобина, който пренася кислород в човешкото тяло чрез кръвта. Една молекула хемоглобин е в състояние да присъедини към себе си четири молекули кислород. Ако всички молекули на хемоглобина в човешкото тяло присъединят към себе си по четири молекули кислород, то се получава, че кръвта е наситена с кислород на 100%.

 

 

Именно тук се намесват оксиметрите, които могат да отчетат колко точно е процентът на насищане на кислород в кръвта, като мерната единица е SpO2. В няколко последователни теста, ще ви покажем в действие всеки един от моделите, които взехме за тест. Те са направени по интуитивен начин и невъзможно да не се справите с употребата им.

Слагате батериите, отваряте, поставяте пръста си, натискате копчето за стартиране и след няколко миг, на дисплея пред вас се появява резултат. При по-високият клас модели, измерването на данните става една идея по-бързо. При тях така можете да следите резултатите в реално време и дори да ги запаметявате.

ОК, но как оксиметрите стигат до тези цифри. Боли ли при измерването, при което изследват кръвта ни? Всъщност оксиметрите не измерват директно кръвта ви, а го правят индиректно. Те не дупчат кожата ви, за да вземат кръв, а направо анализират кръвта ви през кожата. Можем да ви обясним принципа на работа по много сложен научен начин, като цитираме закона на Ламберт Бир, който е приложен тук, но сме сигурни, че можем да го направим и по по-лесен и достъпен.

Както знаете човешката кръв има различен цвят. Така могат да се различат ненаситената с кислород и наситената, защото те са с различна плътност на червения цвят. От това се възползва и оксиметърът. Който и от Oxy моделите на Smartfonix да вземем, натискайки стартовият му бутон, ще видим, че във вътрешната част има ярка светлина.

Това специално силно лъчение, преминава през кожата на пръстите ви и на база предварително зададен алгоритъм, измерва колко е наситен червеният цвят на кръвта и така оксиметърът показва на дисплея си, колко точно е процентът на насищане.

 

За да може да измери оксиметърът най-точно, трябва да стоите неподвижно, най-добре да сте седнали или легнали и да сте поставили ръката си да лежи спокойно на хоризонтална повърхност до вас. Ако не спазите тези правила, оксиметърът отново ще измери пулса и наситеността на кислород в кръвта ви, но данните ще бъдат неверни. Обикновено устройствата показва между 2 и 5 единици по-малко, ако например движите ръката си във въздуха. Ако пък успоредно с това се и движите, резултатите са без ясно разграничими норми. Оксиметрите са универсални и те могат да се използват както от възрастни, така и от деца. Нормата от минимум 95% се отнася за всяка възраст и пол.

Важно е да се отбележи, че някои хора са с по-ниска сатурация по рождение, като при тях процентът е по-нисък. Така че имайте едно наум и знайте, че оксиметрите не са медицински устройства и не са подходящи за самостоятелно поставяне на диагнози, особено що се отнася за COVID-19, с диагностицирането на който в последната година често се свърза наименованието им.

Тези джаджи са чудесно решение с което до някъде можете следите превантивно за здравният си статус, но не им се доверявайте напълно. Това съветват и самите производители на оксиметри. Техният съвет е при поява на една или друга Ковид симптоматика, задължително да се обърнете към доктор. Ние също ще се присъединим към призива им.

 

По рано във видеото споменахме за достъпността на оксиметрите в наши дни. Ако някой ни беше казал, че тестваният тук OxyEasy струва само 15 лева, никога нямаше да му повярваме, предвид функцията, която изпълнява. Когато обаче влезнахме в Smartfonix, за да проверим техническите параметри на устройството, останахме изключително приятно изненадани от цената му. Бърза справка, която направихме в българското Интернет пространство показва, че нов оксиметър с такава цена няма на друго място. Ако откриете, можете да ни пишете и ще се коригираме.

 

Впечатлени останахме и от още един бюджетен модел – OxyBlue. Освен, че можете да гледате показателите си върху вграденият OLED дисплей, това може да става и дистанционно посредством Bluetooth. За целта трябва да прочетете с камерата на смартфона си QR кода върху кутията на устройството. Той ще ви отведе към приложение за сваляне. Последствие от можете да следите всички показатели върху екрана на смартфона си. Можете да правите детайлен мониторинг или пък от съседно помещение да следите за моментните показатели на човек, който използва OxyBlue.