Той най-накрая е в ръцете ни и усещането да държиш най-желаният смартфон за 2019 и до този момент за 2020 година е доста приятно. Смартфон с невероятно красив дизайн, с изключително мощен хардуер, с най-добрата камера в DxOMark и…с първия по рода си софтуер, базиран на версията на Android с отворен код. С него този телефон поставя началото на една нова ера в мобилните телефони. Вече знаете за кого говоря, но все пак: Уважаеми дами и господа - Huawei Mate 30 Pro.

 

Първото нещо което ни прави впечатление е невероятно красивият и запомнящ се дизайн. Mate 30 Pro не прилича на никой от познатите ни до момента смартфони на Huawei. Имаме чувството, че целият смартфон е един голям дисплей. Горе и долу рамките около дисплея са съвсем нищоцни, а в дългите страни такива изобщо липсват. Това е първият Horizon Display с 88-градосово ultra-curved заобляне в краищата. Това със сигурност е тренд, който поставя началото на нещо голямо.

 

Заради специфичната форма на дисплея, по периферията на Mate 30 Pro, механични бутони за контрол силата на звука не присъстват. Курсорът е виртуален и се извиква посредством двойно почукване на една от двете широки страни на дисплея. Освен красиво е и много удобно за левичари, които до този момент бяха ощетени, защото почти винаги бутоните за регулиране се намираха в дясно.

 

Тънка метална рамка около Mate 30 Pro все пак има и в дясната ѝ задна част се намира единственият механичен бутон по корпуса на телефона – активиращият. В горната част има Infra Red порт и шумоподтискащият от общо двата микрофона. Вторият е долу, а около него са високоговорителя, USB Type-C порта за зареждане и пренос на данни, както и слот за 2 SIM карти, като в едното гнездо можете да поставите и NM карта памет, макар че такава едва ли ще ви е нужна предвид, че телефонът е с 256GB вградена памет. 

 

Самият дисплей на Mate 30 Pro е изключително качествен. Той е OLED с 6.53" диагонал и резолюция 2400х1176 пиксела. Съотношението на страните му е 18.5:9, като в Notch извивката горе е поместена двойна селфи камера. Дисплеят е изключително детайлен, с плътно черно, ярки и наситени цветове, които са типични за наличният тук HDR10. Дисплеят е защитен от последно поколение бронировка, която не позволява по него да се появят драскотини, дори да го носите заедно с монети в или ключове в джоба си.

 

Гледайки гърба на телефона ще използваме една дума и това е "Симетрия". Големият, малкият кръг и четирите камери в него изглеждат много ефектно и подредено. Много по-приятно за окото в сравнение с 4 по вертикала, по хоризонтала, диагонал или хаотично разпръснати. Самите камери, типично за флагман смартфон на Huawei са доста специални и зад тях стои LEICA.

 

Тук няма да използваме понятието „Основна камера“, защото всеки един от сензорите на Mate 30 Pro е с впечатляващи характеристики. Единият е SuperSensing Cine Camera с 40MP, апертура f/1.8 и само 18мм, което означава, че можете да правите ултраширокоъгълни снимки. Вторият е SuperSensing Camera с реципрочен мегапикселов еквивалент и апертура f/1.6, която ви позволява да правите направо невероятно детайлни снимки при супер слаба околна светлина. Тоест смартфона снимка еднакво добре както през деня, така и през нощта.

 

Третата камера е 8MP Telephoto, което ви позволява да се възползвате от оптично приближаване на кадъра. Комбинирайки оптично, хибридно и дигитално приближаване, максимумът тук е 30х. Като в комбинация с оптичната стабилизация на камерата, приближените кадри стават доста добре.  Четвъртият сензор е 3D дълбочинен и спомага за прецизното оразмеряване на кадрите с „Ефект Боке“. А когато към всичко това добавим и AI изкуственият интелект на Huawei…титлата „Най-добър камерафон е съвсем заслужена“. Признанието идва и благодарение на качествените предни селфи камери, които при Mate 30 Pro са две на брой.  Единият сензор е спомагателен и отново е 3D TOF, другият 32MP, 26мм широкоъгълен с апертура f/2.0. Или иначе казано – улавяте много в кадър, нямате проблем със слабата осветеност, а можете да правите и снимки с „Ефект Боке“.

 

Като хардуер Huawei Mate 30 Pro има на разположение най-доброто от най-доброто. В основата му стои 7nm+ процесор HiSilicon Kirin 990. Той е 8-ядрен и съчетава общо 3 групи яда: 2 Cortex-A76 с 2.86GHz тактова честота, 2 Cortex-A76 с 2.09GHz и 4 Cortex-A55 с честота 1.86GHz. Партниращият графичен процесор е Mali-G76 MP16, а RAM паметта цели 8GB. Всичко в телефона се случва изключително бързо. Дори най-тежките игри на най-високи графични настройки вървят идеално гладко.

 

Със сигурност има нещо, което ви интересува и то е "Huawei Mate 30 Pro с Android операционна система ли е?". Отговорът е положителен - както виждате, това тук е стандартна отворена платформа Android 10 AOSP и няма да изпитвате абсолютно никакви затруднения с менюто на телефона. В него всичко ви е добре познато и промени няма. Единствената разлика е, че телефонът няма на стартовият си екран познатите ни Google Mobile Services (GMS) приложения, като Maps, Gmail, Youtube и други. Нямате достъп и до онлайн магазина за приложения Google Play, но това по абсолютно никакъв начин не трябва да ви притеснява, защото наличната от няколко години Huawei AppGallery съдържа много от познатите ви от Google Play приложения, като броят им постоянно расте. Във времето в което тествахме и продължаваме да тестваме Mate 30 Pro не успяхме да се сблъскаме със затруднения с работата с иновативният софтуер на смартфона. Ако дадено приложение все още не фигурира в AppGallery, то може да се изтегли от сайта на производителя му или от други магазини за приложения като например APKPure, APK Mirror, Amazon, Aptoide и други. Очаквайте специално видео с отговори на потенциални въпроси от типа как да направя това и това с Мate 30 Pro.

 

Батерията която захранва всичко изброено до тук е Li-Po акумулатор с цели 4500mAh заряд, който по време на тестовете ни се оказва достатъчен средно за около 3 дни. Телефонът идва в комплект с бързо 40W зарядно и освен това поддържа безжично wireless зареждане с 27W.

 

Е, благодарение на това обзорно видео ревю, вече знаете, че Huawei Mate 30 Pro е най-добрият смартфон, който днес може да бъде намерен на пазара в България. Разбрахте и че дори без Google Mobile Services, софтуерът, базиран на Android, работи гладко, но както обичаме да казваме „Това не е всичко“. Не можем да ви запознаем достатъчно добре с най-добрият смартфон, само в едно видео ревю. Очаквайте серия от такива, в които Digital.bg ще ви покаже всеки един от компонентите Mate 30 Pro в детайли. Очакват ви хардуерни тестове, софтуерни изпитания, фотографско видео ревю с много снимки и още интересни неща.

 

А за тези, които вече знаят, че искат да притежават точно този смартфон. От 30 Януари, Huawei Mate 30 Pro ще се предлага официално в България в лимитирана серия от 100 бройки с цвят Space Silver в комплект с черни безжични слушалки FreeBuds 3, които ще бъдат разпределени между А1, Теленор, Виваком, Технополис и Техномаркет. Цената на комплекта е 1999лв.

 

Хората закупили Mate 30 Pro ще получат и специален Premium Service, който включва следпродажбено обслужване с еднократна безплатна подмяна на екран или заден панел в случай на повреда в рамките на първите 6 месеца, безплатна доставка от врата до врата за гаранционни ремонти, горещата телефонна линия и възможност за индивидуални консултации с технически съветник. След месец употреба на смартфона, всеки един от закупилите Mate 30 Pro има възможност да сподели впечатления от него в проучване на Huawei като в замяна ще получи фитнес гривната Huawei Band 4.