Миниатюрните компютри са интересни устройства, които в голяма степен бяха популяризирани от Raspberry Pi. Tова е най-известната серия от подобни джаджи, която вдъхновява редица проекти на ентусиасти и разработчици по цял свят. 

Размерите на мини компютрите са сходни с тези на кредитна карта, а цената им е около $30-$40. Приложенията на подобен хардуер са изключително разнообразни, което е причината повече производители да проявяват интерес към тази идея. 

Eдна от най-активните компании в този пазарен сегмент HARDKERNEL, които са един от малките брандове способни да конкурират Raspberry Pi. Новото устройство на компанията се казва ODROID-2 и освен, че запазва компактните размери, но също така предлага по-добър хардуер.

Според официалните данни ODROID-H2 има размери от 110х110х43 милиметра и използва  Intel Celeron J4115 процесор, който разполага с четири ядра и тактова честота от 1.8GHz, която може да се увеличи с технологията Turbo Boost до 2.3GHz, съобщава TomsHardware.

Toва устройство включва още поддръжка на двуканална SO-DIMM памет с поддръжка на 32GB RAM. Миниатюрният компютър също така предлага четири M.2 PCle 2.0 порта, два SATA 3.0, HDMI 2.0 конектор за възпроизвеждане на 4K резолюция от 4096х2160 резолюция с честота от 60Hz.

Другите характеристики включват Dual 2.5 Gigabit Ethernet (RJ45) свързаност и консумация на енергия между 14 и 20 волта. Бъдещите собственици на ODROID-H2+ ще могат да се възползват от съвместимост с Windows 10 и редица Linux базирани дистрибуции, сред които Ubuntu 20.04. 

Полезна функция е възможността да свържете два външни монитора с 4K резолюция и 60Hz.  В момента можете да купите ODROID-H2+ на стартова цена от $119, но трябва да отделите и допълнителен бюджет за още RAM и вградена памет. 

Времето ще покаже дали този модел може да конкурира Raspberry Pi, но определено е едно от най-добрите предложения в този сектор.

 

Още от Digital: Какви са подобренията в мини компютъра Raspberry Pi 4