Въпреки проблемите през последното тримесечие се забелязват сериозни признаци на стабилизиране в глобалния пазар на смартфони. Експертите от IDC прогнозират динамичните събития да продължат с пълна сила до края на годината. Данните им очертават минимален спад от 0.4% през втората половина на 2019г. и общо 2.2% на годишна база, но тези негативни стойности ще се променят през следващите 12 месеца.

 

Oчакваният ръст за календарната 2020г. е 1.6%, съобщава Digitimes. Въпреки това има доста несигурности, които са провокирани от търговския конфликт между САЩ и Kитай. Последиците от отношенията им влияят пряко на доставчиците на хардуер в индустрията, но също и на самите потребители. Това ги кара по-дълго да използват сегашния смартфон и да не правят нова покупка. Ситуацията постепенно ще се подобри.

 

 

От IDC очакват популяризирането на 5G технологията също да окаже позитивен ефект върху продажбите в световен мащаб, които ще достигнат до 123.5 млн. в края на 2020г. Цифрата ще се увеличи с още 28.1% в следващите три години. Android притежават 87% пазарен дял, като тенденцията е позициите на iPhone постепенно да намаляват. Средната производствена цена на смартфоните ще нарастне с 3.2% и така ще достигне до $263 през 2019г.

 

Още от Digital: Какво трябва да имаме предвид когато избираме нов смартфон