Водещите производители на дънни платки са изправени пред множество трудности през първите седмици на новата година. Съчетание от различни фактори е причината да се очаква осезаем спад в продажбите на тези компоненти в периода между януари и март. От една страна потребителите традиционно не са толкова активни, а от друга се забелязва слабо търсене на хардуера за генериране на криптовалута. Припомняме ви, че ситуацията бе идентична и в края на изминалата година. 

 

Според данните на анализаторите през последните три месеца на 2019г. продажбите на дънни платки отчетоха спад от 10% на годишна база. Все пак се очаква намалението на не достига двуцифрени стойности през първите три месеца на 2019г., но със сигурност тези процеси ще засегнат всички водещи производители, съобщава Digitimes. Пазарните наблюдатели дори прогнозират, че стагнацията в този сегмент ще продължи и през второто тримесечие на годината.

 

 

Глобалните продажби на дънни платки достигнаха до 40 млн. броя през календарната 2018г., като приблизително 15 млн. от тях са с бранда на Asus. Вторият най-голям производител в този сегмент е Gigabyte, които са реализирали около 10 млн. продажби. За същият период MSI са регистрирали 6 млн. доставки, а ASRock приблизително четири милиона. Имаме всички основания да смятаме, че баланса на силите ще се запази непроменен и през настоящата година, докато водещите компании търсят как да се справят с продължаващата стагнация в този пазарен сегмент.

 

Още от Digital: Защо цените на геймърските видео карти на АМD и NVIDIA започват да намаляват