Следващите седмици се очертават като подходящ момент да ъпгрейднете устройството си, тъй като се очаква допълнителен спад в цената на DRAM и NAND флаш памет. Тази тенденция е резултат от съвкупност от фактори и ще продължи, както през четвъртото тримесечие на годината, така и в началото на 2019г. Прогнозите са на специалисти от DRAMeXchange - дивизия на компанията TrendForce. Според тях цената на DRAM памет ще отчете спад от поне 5% в периода октомври-декември, предаде ТеchSpot.

 

По този начин ще се сложи край на серията от девет последователни тримесечия на ценови растеж. Намалението се очаква да достигне измерения от 15-20% на годишна база през 2019г. Причините за тези процеси са забавения растеж в пазара на смартфони, липсата на иновации, несигурността в пазара на сървъри и забавените доставки на последното поколение процесори на Intel. Всичко това ще доведе до продължителен спад в цените на тези ключови модули за мобилните устройства.

 

От DRAMeXchange също така твърдят, че цените на NAND и DRAM памет ще поевтинеят допълнително, ако интереса към сървъри и смартфони продължи да намалява. Първоначалните им прогнози са цените да отбележат спад от порядъка на 25-30% през календарната 2019г. Информацията е положителна за всички потребители, които обмислят скоро да си купят нов хардуер. По всичко личи, че следващите месеци са подходяща възможност да го направите.

 

Oще от Digital: Нарастващото търсене на SSD дискове ще стабилизира цените на NAND флаш паметта