Водещите производители на смартфони ще имат възможността да оборудват своите бъдещи модели с по-евтини DRAM памет модули през последните три месеца на годината. Доставчиците на компоненти вече са започнали да преговарят за цените на своите модули за периода между октомври-декември 2018г. Данните от ново проучване на специалисти от DRAMeXchange разкриват, че производителите на устройства с Android ще могат да купуват DRAM памет с $1 до $3 по-евтино.

 

На пръв поглед това изглежда нищожна стойност, но като се има предвид, че компании като Samsung и Huawei продават десетки милиони смартфони на тримесечие придобива друг смисъл. Самите производители могат да се възползват от намаление като продават по-евтино своите устройства или като генерират повече приходи от същия брой доставки, съобщава AndroidHeadlines. Tрябва да отбележим също, че се очаква производството на смартфони да се увеличи с 5-10% в края на 2018г.

 

Oт своя страна тези процеси ще увеличат търсенето на DRAM памет, което допълнително ще намали цената на тези компоненти. В началото на следващата година вероятно ще настъпи стабилизиране, което ще се отрази на по-слабите продажби в глобален мащаб. Пазарните анализатори виждат сензорите за пръстов отпечатък в дисплея и 3D камерите в компонентите, които в най-голяма степен ще увеличават цените на смартфоните, които ще видим през 2019г.

 

Oще от Digital: Защо Facebook и Amazon са причината за увеличението на цените на DRAM памет