Технологичната индустрия е изправена пред сериозни затруднения през последните две години. Световната пандемия промени изцяло представата за нормално ежедневие и бизнес. През последните тримесечия сме изправени и пред недостиг на компоненти, който създава затруднения на всички водещи производители.

Развитието на тези процеси доведе до забавянето на стратегически премиери на хардуер от AMD, Intel и NVIDIA. Сериозни проблеми имаше и с поръчките на PlayStation 5 и Xbox One Series X от представянето на конзолите в края на 2020г. Анализаторите остават скептични от възможността ситуацията да се нормализира през 2021г.

Последният доклад на TrendForce дава индикация за увеличение в цената на друг ключов хардуерен компонент. Според данните се очаква SSD дисковете да поскъпнат с приблизително 15%. Причината са актуалните стратегии на големите имена в индустрията, като Intel и AMD.

 

 

Двете компании ще започнат да доставят процесори от ново поколение приблизително по едно и също време. Това ще създаде допълнително напрежение върху доставчиците на компоненти. Конкретен повод е премиерата на Ice Lake поколението от Xeon процесори, както и новите представители на AMD Milan чиповете.

Брандове като HP Enterprise, Dell, Lenovo и Super Micro ще бъдат едни от първите, които ще представят собствени сървърни конфигурации с предстоящите архитектури. Внушителни поръчки ще бъдат отправени от китайски гиганти като Alibaba и ByteDance - разработчиците на TikTok.

Увеличението на корпоративните SSD дискове ще се усети от крайните потребители още до края на третото тримесечие.

 

Още от Digital: Защо SSD дисковете са по-надеждни от HDD дисковете