Водещите производители на смартфони водят невероятна конкуренция в опита си да предизвикат по-голямо внимание сред потребителите. С всяка изминала година флагманите стават по-добри и предлагат уникални характеристики. По този начин потребителите имат достъп до по-добри дисплеи, по-бързи процесори, по-мощни процесори и впечатляващи камери.

Разпространението на коронавируса предизвика редица ограничения, но не успя да се отрази негативно на иновациите в мобилната индустрия. Компаниите продължават да ни изненадват с разработката на смартфони от висок клас, които освен по-добър хардуер използват и усъвършенствани системи с изкуствен интелект. Все пак кризата с доставките в световен мащаб ще въведе някои лимитации.

 

 

От началото на годината недостиг на компоненти излага на риск все по-голям брой компании. Според анализаторите повечето от тях получават между 70-80% от желаните доставки, което се отразява на планираните премиери за годината. Популярният блогър DigitalChatStation сега информира, че предстои поскъпване на процесорите на MediaTek и Qualcomm.

Очакваните подобрения в производителността и транзицията към 4-нанометрови технологии ще увеличи цената на Dimensity 2000 и Qualcomm Snapdragon 898, като смартфоните с тези чипове едва ли ще струват по-малко от $775. Другите водещи производители на процесори за смартфони също е възможно да бъдат засегнати и да се наложи да оскъпят своята продукция.

 

Oще от Digital: MediaTek ще конкурира Qualcomm Snapdragon 895 с 4-нанометровия Dimensity 2000