Пазарните наблюдатели прогнозират, че Asus и MSI, които доминират в пазара на геймърски лаптопи ще изпитат сериозни трудности през втората половина на 2018г.  Другите водещи производители като HP, Lenovo и Dell  ще представят нови модели и допълнително ще изострят конкуренцията. Всички тези процеси ще попречат на Asus и MSI да доминират този сегмент през първите шест месеца на годината. 

 

Ключов фактор за HP, Lenovo и Dell ще бъде премиерата на нови устройства с достъпна цена. Премиерата ще е  съпроводена и с различни промоции в някои от най-атрактивните пазари. Добър пример в това отношение са Lenovo, които следвайки подобен бизнес модел могат да се похвалят, че генерират около 30% от продажбите на лаптопи за игри в Китай. Анализаторите твърдят, че Dell също се радва на голяма популярност в страната със сходна стратегия, предаде Digitimes.

 

 

Аsus и MSI ще трябва да се справят с ожесточена конкуренция, ако искат да запазят доминиращата си позиция в тази пазарна ниша. Очаква се ситуацията да се стабилизира в началото на следващата година, когато потребителите традиционно не са толкова активни. Необходими са няколко поредни тримесечия, за да може компании като HP, Lenovo и Dell да заемат едно от първите две места в пазара на геймърски лаптопи. Причината е, че заедно Asus и MSI генерират почти 50% от продажбите. 

 

Още от Digital: Dell, HP и Lenovo ще изострят конкуренцията в пазара на геймърски лаптопи до края на 2018г.