Хардуерната криза затруднява производството на достатъчно количество видео карти, процесори и ключови компоненти. Това създава сериозни бизнес затруднения за водещите компании. Крайните потребители са изправени пред невъзможността месеци да не могат да купят хардуер от последно поколение.

Анализаторите очакват стабилизиране едва през втората половина на следващата година. Дотогава стагнацията ще продължи със сериозни темпове, включително и за AMD. От компанията ще се наложи да възприемат непопулярна мярка, за да компенсират недостига на компоненти.

АМD ще бъдат принудени да оскъпят крайната цена на видео картите от AMD Radeon RX 6000 гамата с 10%. В момента серията включва шест предложения, които вече ще се продават по-скъпо с $50-$100.  Възможно е някои търговски вериги да ги предлагат дори за още по-високи стойности, информира TomsHardware.

 

 

Промените в ценообразуването влизат в сила със следващата партида от доставки на AMD до партньорите им по цял свят. Припомняме ви, че видео картите на компанията вече поскъпнаха с 9% от началото на годината досега. Негативните трендове изглежда ще продължат, като TSMC също потвърдиха за оскъпяване на продукцията.

Последното поколение видео карти на AMD са произведени със 7-нанометрова технология, като популярни продукти на други брандове също ще станат по-скъпи. В много онлайн платформи цените надхвърлят два пъти повече препоръчителните стойности на компаниите при премиерата на хардуера на пазара. Това важи и за Radeon RX 6000 серията.

 

Още от Digital: Процесорите на AMD са по-бързи, но Intel отчита по-високи продажби