Водещите производители на хардуер трябваше да се задоволят с ограничен инвентар на някои от най-добрите си модели през последните седмици на 2020г. Това се отрази сериозно на популярността на видео карти, които дълго време се очакват с интерес от потребителите. Иновативни предложения като NVIDIA GeForce RTX 3090, GeForce RTX 3080, GeForce RTX 3070 и GeForce RTX 3060 Ti се изкупват за броени минути онлайн.

Другите водещи производители като АМD също са засегнати от невъзможността на доставчиците на отговорят на високото търсене в индустрията. Компанията също разчита сериозно на новите си премиум модели като AMD Radeon RX 6900XT, Radeon RT 6800XT и Radeon RX 6800, за да разширяват влиянието си на световния пазар. Всички налични количества на видео картите също се изкупват за кратко време.

Пазарните наблюдатели са на мнение, че този проблем ще се задълбочи и през 2021г. Голям принос за недостига на хардуер имат увеличаващите се цени на криптовалутите и невероятната активност на потребителите в този сектор, съобщава TechSpot.

 

 

През първите девет месеца на 2020г. цената на биткойн се движеше в периметъра между $9000-$10 хил. След това, обаче за няколко седмици пазарната стойност на виртуалната валута надхвърли $35 хил. Сходна е ситуацията с друга предпочита криптовалута и това е Ethereum, чиято стойност бе по-малко от $200 в началото на 2020г.

Стойността се увеличи двойно до $400 през август, като цената вече е повече от $1000. Все повече хора проявяват интерес към копаенето на виртуална валута и това е причината наличните количества на видео карти, особено от висок клас да се изкупват бързо. Най-важният фактор за потенциалната печалба е съотношението между електричество и цена.

Така например покупката на GeForece RTX 3060 Ti, чиято цена е около $399 изсиква 80 дни, за да възвърне първоначалната инвестиция, което е $5 печалба на ден.  Ако искате да го направите с GeForce RTX 3090 ще са необходими над 150 дни, тъй като видео картата струва $1500.

 

Още от Digital: NVIDIA може да победи AMD в бизнеса с видео карти, благодарение на нова сделка със Samsung