Потребителите проявяват все по-голям интерес към възможността да притежават смарт телевизор който поддържа 4K резолюция. Именно това е причината за все по-високите продажби на този тип устройства на пазара. Вероятно не знаете, но приблизително една трета от всички доставки в глобален мащаб през миналата година са на телевизори с 4K резолюция. Тази тенденция ще продължи и с пълна сила през 2018г., като ABI Research прогнозират техния дял да се увеличи до 44%.

 

По този начин доставките им ще достигнат до 102 млн. броя през настоящата календарна година. Огромната популярност на 4K телевизорите ще продължи в следващите няколко години и в края на 2022г. се очаква доставките им да са от порядъка на 194 млн. броя. Всички тези процеси ще допринесат за стабилизиране на цялата индустрия, информира официалния уеб сайт на ABI Research. Eдва ли е изненадващо, че най-търсени 4K телевизорите са в Северна Америка и Западна Европа. 

 

 

Конкуренцията между производителите е причината за все по-ниската цена на устройствата, което допълнително ги прави по-атрактивни за потребителите. Интересът към 4K телевизорите постепенно ще ускори масовото навлизане на 8K телевизори, които още до края на десетилетието ще се превърнат във водеща тенденция в индустрията. В крайна сметка това ще доведе до премиерата на по-качествени продукти, които се продават на достъпна цена и определено е добра новина за потребителите.

 

Още от Digital: Първите телевизори с 8K резолюция ще се продават на пазара до края на 2018г.