Водещите производители се подготвят усилено за масовото навлизане на 5G устройствата на пазара. Вече видяхме модели на някои компании с тази функция, но през следващата година техния брой ще се увеличи многократно. Експерти на IDC прогнозират, че глобалните продажби на смартфони ще достигнат до 1.4 млрд. през 2020г., което ръст от 1.5%, спрямо настоящата година. Още по-интересното е, че 190 млн. устройства или 14% от тях ще поддържат 5G технологията.

 

Това е много по-висока стойност от реализираните 1.3% продажби от първите устройства с 4G през 2010г., съобщава TechRadar. Добрата новина за потребителите е, че се очаква цената на смартфоните с 5D да намалее през следващата година. което ще ги направи по-достъпни за повече хора. Изграждането на необходимата инфраструктура за 5G мрежи в повече страни ще допринесе на свой ред за популярността на технологията през следващите месеци. Аndroid ще имат пазарен дял от 86.6% през 2020г.

 

 

Аpple също подготвят премиерата на iPhone, който поддържа 5G технологията. Неговата премиера ще е през третото тримесечие, което ще ограничи възможностите за солидни продажби. Въпреки това компанията в дългосрочен план ще допринесе за популяризирането на тази иновация. По всичко личи, че е само въпрос на време 5G технологията да стане неизменна част от ежедневието ни и да промени начина, по който комуникираме и откриваме информация в интернет.

 

Още от Digital: Смартфоните с 5G ще имат дисплеи с по-висока честота на опресняване на кадрите