Хакерите бяха изключително активни през настоящата година и атакуваха някои от най-големите уеб сайтове в интернет. Всички ние трябва да бъдем изключително внимателни, защото нападенията ще стават по-чести и по-сериозни през 2017г. Киберпрестъпниците вече разработват много по-усъвършенстван софтуер, който е насочен предимно към платформата Интернет на нещата, смартфоните с Android и компютрите с водещите десктоп платформи. Именно заради това анализаторите очакват сериозен ръст в атаките с рансъмуер.

 

Последните данни на анализаторите сред 1000 големи корпорации показват увеличение с 50% в подобни атаки над сървърите им, предаде VentureBeat. Неслучайно рансъмуера е най-бързо развиващата се категория зловреден софтуер в индустрията. През последното тримесечие на годината този тип атаки са представлявали над 90% от всички нападения в индустрията. Една от най-големите мишени на хакерите е PowerShell програмата, която е преинсталирана в повечето компютри с Windows. 

 

Инфектирането на устройствата позволява на хакерите да придобият администраторски права над тях и да откраднат поверителна информация като имейли и пароли. Това означава, че всички ние трябва да бъдем много внимателни какви програми и софтуер инсталират на компютрите си. Винаги отделяйте време, за да сте сигурни, че теглите програмите само от източници, които познавате.

 

Вижте как бъдещите процесори ще могат сами да откриват вируси и зловреден софтуер