Световната пандемия от коронавирус нанесе сериозни икономически загуби за производителите през 2020. Най-критична беше ситуацията през първата половина на годината, като след лятото ситуацията започна да се стабилизира. Въпреки това няколко компании продължават да трупат загуби заради специфичната ситуация предизвикана от COVID-19.

В най-голяма степен казаното дотук важи за сегмента на смартфони, компютрите и преносимите джаджи. Ситуацията е доста по-различна в пазара на сървъри, където водещите брандове продължават да инвестират внушителни средства. Центровете за данни е ключов елемент от облачната инфраструктура, която обслужва приложенията за видеоконферентни разговори.

Мащабните мрежи от сървъри на компании като Google и Facebook позволява ежедневната комуникация на милиони потребители в социалните мрежи, както и извършването на внушителен брой заявки в Google Search всеки ден. Всички тези процеси благоприятстват развитието на много положителни тенденции в пазара на сървъри през годината.

Експертите на Digitimes Research oчакват ситуацията да се запази и положителното представяне на производителите в тази ниша да продължи и през 2021г.

 

 

Според тях ни очаква 7% увеличение в продажбите на сървърни конфигурации в световен мащаб през 2020г. Това означава, че доставките на глобалния пазар ще надхвърлят 16 млн., съобщава Digitimes. Най-голям принос за тези стойности има премахването на рестрикциите и блокирането на големи групи от хора през втората половина на 2020г.

Така се подобри веригата за доставки и се възстановиха нормалните бизнес отношения между производители и купувачи на хардуер. Китайското правителство финансира различни програми, с които стимулира разширяването на актуалната инфраструктура в станата. Предоставянето на подобни стимули оказва сериозно влияние и допълнително допринася за по-високите продажби на сървъри.

Друг фактор, който ще подобри ситуацията е премиерата на нови процесори от брандове като AMD още в първите месеци на 2021г. По този начин ще се гарантира дългосрочен растеж в пазара на сървъри, който експертите на Digitimes Research смятат, че ще достигне до 5.6% през 2021г.

 

Oще от Digital: Най-добрите приложения, с които можем да контролираме с кои сървъри се свързват устройствата ни