Световните продажби на преносими компютри ще продължат да намаляват през първото тримесечие на годината. Анализаторите от Digitimes Research са категорични, че тези процеси ще обхванат всички водещи производители в тази индустрия. Първоначалните прогнози на пазарните наблюдатели предвиждаща доставките на лаптопи да отчетат спад с около 17% през януари-март. Сега разбираме, че всъщност цифрата ще бъде доста по-висока, за което ще допринесе специфичната ситуация в Китай.

 

Разпространението на коронавируса, ограниченията за свободното придвижване на граждани в страната и недостига на компоненти ще продължат и в началото на следващото тримесечие. В момента над 90% от световното производство на лаптопи е локализирана именно в Китай. Производителите в страната са силно засегнати от коварния вирус, като много съоръжения не функционират на повече от 30% от своя капацитет и голяма част от служителите им все още са в домовете си, съобщава Digitimes.

 

 

Ситуацията засяга най-вече мащабната верига за доставки на всяка компания. Набавянето на ключови материали и суровини за производство продължава да бъде сериозен проблем. Затрудненото придвижване и постоянните проверки на властите допълнително забавят извършването на необходимите доставки. Анализаторите коригираха прогнозите за спад от 17%, като вече очакват продажбите на лаптопи за първото тримесечие да бъдат в порядъка на 29-36% за съответния период.

 

Още от Digital: Intel и MediaTek ще разработват съвместно 5G модеми за лаптопи