Водещите производители на DRAM памет платиха между 1.6% и 3.2% по-малко за създаването на 4GB или 8GB модули с технологията през ноември, спрямо предходния месец. Тази тенденция ще продължи не само до края на декември, но и през цялото първо тримесечие на 2019г., когато ни очаква още по-голям спад в цените на този тип компоненти. Прогнозните са на специалисти на DRAMeXchange, които смятат, че до края на март намалението ще достигне до 10%, съобщава tomshardware.

 

Прогнозираният спад в цените е свързан с DRAM паметта за компютри и сървъри. Не се забелязват признаци за подобни тенденции при мобилната DRAM памет за смартфони. Събитията в този сегмент бяха доста интересни от началото на годината досега и вече видяхме достигане на рекордно високи стойности, когато търсенето надхвърли многократно предлагането. Водещите производители отговориха подобаващо и с увеличавaне на производствения си капацитет нормализираха цените в средата на 2018г.

 

 

От DRAMeXchange твърдят, че за календарната година спада в цените на DRAM ще бъде около 5%. След това, обаче само за първите три месеца на 2019г. ни очаква допълнително намаление от 10%. Съществува голяма вероятно задълбочаващия се конфликт в търговските отношения между САЩ и Китай да окаже неочаквано въздействие върху естествените процеси на конкуренция в индустрията. Очакваното намаление през 2019г. ще ни предостави повече възможности за избор на по-изгодни устройства.

 

Още от Digital: Oчаква се спад в цените на NAND и DRAM паметта в началото на 2019г.