Xiaomi постепенно започнаха да изграждат мащабна екосистема от собствени приложения. Собствениците на смартфоните на компанията използват заглавия като Mi Weather, MI Fit, Mi Roaming, MI Wallet и др. По този начин Xiaomi опитват да обединят всичките си софтуерни решения в една обща платформа, която е обединена от MIUI потребителския интерфейс.

Устройствата на китайския производител също така осигуряват достъп до Google Play, което позволява да инсталирате допълнителни приложения. Така можете сами да изберете алтернативен софтуер, ако не сте доволни от функциите, които ви предлага дадено заглавие на Xiaomi.

Независимо от личните ви предпочитания сега искаме да насочим вниманието ви към браузъра на компанията.

Вероятно не знаете, но смартфоните на Xiaomi се продават с предварително инсталирани версия на Mint Browser. Това приложение е налично в Google Play, което улеснява ъпдейтите и вече е реализирало повече от 15 млн. инсталации.

Експерти по сигурността, обаче откриха сериозен проблем в работата на мобилния браузър, който излага на риск поверителността на личните ни данни, информира TechSpot.

 

 

Киберспециалисти с името Андрю Тиърни и Габриел Кирлиг провеждат софтуерни тестове и с изненада откриват странни закономерности в Redmi Note 8. Въпросният модел незабелязано събира информация за навиците на потребителите и я споделя към сървърите на Xiaomi.

Tук е подходящ момент да уточним, че компанията не разполага със собствени центрове за данни, а вместо това наема подобен хардуер. В конкретният случай се оказва, че данните за потребителите се изпращат до сървъри на Alibaba, разположени в Сингапур и Русия.

Всичко това става без съгласието им.

Според резултатите от тестовете цялата активност на потребителите в Xiaomi Mint се записва и споделя по този начин, дори когато сте активирали инкогнито режима на браузване. Сходна е и ситуацията с персонализираната емисия от новини, която Xiaomi предлагат на потребителите в смартфоните си.

Мобилният браузър също така съхранява данни за папките с документи, които сте отворили, както и другите взаимодействия със съдържанието на началния екран. Споделяната информация включва версии на Android и други уникални идентификатори на устройствата.

Този проблем засяга и други популярни модели като Xiaomi Redmi K20, Xiaomi Mi MIX 3, Xiaomi Mi 10 и др. От компанията твърдят, че данните са криптирани, но експертите успяват да декодират информацията за няколко минути, което е доста тревожно.

 

 

Oще от Digital: Xiaomi ще замени MIUI 11 с MIUI 12 в устройствата с Android 11