Само преди месец ви информирахме, че Аpple са платили $6 млрд., за да решат патентните спорове с Qualcomm. По този начин двете компании прекратиха съдебния си конфликт, който обхващаше множество дела по целия свят. Съвсем логично стоплянето на отношенията създадоха нови бизнес възможности за Qualcomm и доведоха до осезаем ръст в стойността на акциите им. Сега няколко седмици по-късно, обаче ситуацията се променя драстично, тъй като компанията бе обвинена, че нарушава антитръстовото законодателство на САЩ. 

 

Федералният съд в страната постанови, че Qualcomm от години провеждат практики, които вредят на на нормалната конкуренция в технологичната индустрия. Обект на критиките в случая е разнообразното портфолио от патенти, което компанията лицензира за използване от другите производители на смартфони. Според обвинението Qualcomm искат от своите хардуерни партньори "нереално високи" такси на лицензите. Ако дадена компания не се съгласи няма да има достъп до процесорите от серията Snapdragon, предаде СNN.

 

 

По този начин Qualcomm се облагодетелстват финансово, но също така манипулират естествените процеси на конкуренция и вредят на потребителите, тъй като оскъпяват цената на смартфоните. Федералният съд изисква компанията да предоговори всички лицензионни споразумения с производителите на "разумни цени". Успоредно с това Qualcomm трябва да се съгласят на седемгодишен изпитателен срок, през който външни одитори да следят финансовото им състояние и дали изпълняват нарежданията на съда. 

 

Още от Digital: Apple, Huawei, Intel, MediaTek и LG срещу Qualcomm - кой ще спечели войната за патенти