Само преди броени дни ви информирахме, че забраниха на Google и Apple да слушат записите на потребителите от Siri и Google Assistant. Проблемът е свързан с практиките на компаниите да имат екипи от служители, които преглеждат записите от заявките ни в персоналните асистенти. След като новината стана публично достояние от Google и Apple се съгласиха да прекратят временно тези дейности. Amazon също използва подобни методи в своята услугa Аlexa.

 

Ако използвате Skype за комуникация с любимите хора е добре да знаете, че Microsoft също подслушва разговорите ни в услугата. Информацията бе потвърдена от хора, които са наети от компанията за тази дейност, съобщава SlashGear. От тях разбираме, че срещу определено заплащане получават достъп до аудио файлове с разговори на потребители, които дори не знаят, че това се случва. В някои случаи те стават свидетели на обсъждане на доста лични теми.

 

 

Повечето записи са кратки, но има и такива с продължителност от няколко минути. Гласовите команди в Cortana също са обект на тези практики на компанията. Всичко това се прави с цел да се подобри качеството на услугите и да са максимално полезни на потребителите. Изглежда, че за да постигат това водещите компании не обръщат голямо внимание на поверителността на личните данни. Microsoft не са коментирали официално обвиненията, но вероятно скоро ще го направят.

 

Oще от Digital: Вече можем да споделяме екрана в Skype от смартфон с Android