Ирладнският антитръстов орган Data Protection Commssion е водещия регулатор, който отговаря за бизнеса на Google в Европа, тъй като европейската централа на технологичния гигант е именно в Дъблин. Агресивната политика и някои рекламни похвати на компанията винаги са предизвиквали критики и са ставали причина за глоби срещу Google. 

Сега разбираме за поредните обвинения, които този път са отправени от представители на неправителствената организация Irish Council for Civil Liberties (ICCL). Eдин от главните им юридически съветници, Джони Раян написа официално писмо на министъра на правосъдието на Ирландия, Хелен Макентий.

Основният въпрос зададен в него е дали Data Protection Commssion e в състояние да реагира адекватно на обвинения, че Google нарушава актуалното законодателство за защита на личните данни в ЕС.

Конкретният мотив за сегашната кореспонденция е навършването на две години от подаването на жалба от Джони Раян свързана с начина, по който Google обработва, съхранява и споделя личните данни на потребителите на европейския континент, съобщава BusinessInsider.

 

 

Европейската комисия (ЕК) все още разглежда мотивите на Джони Раян, който твърди, че Google системно нарушава законите за обработка на поверителна информация на европейските граждани. Първоначалното обвинение описва начина, по който се случва това. 

Компанията предоставя на своите рекламни партньори от трети страни важни детайли за потребителските профили, включително данни за политическата и сексуална ориентация на хората. Разпространението на тази информация е възможно, чрез т.нар. "Real-Time Bidding (RTB)" механизъм за онлайн дистрибуция на реклами.

Всъщност това е изключително бърз и автоматизиран процес, чрез който отделните компании наддават със своите конкуренти да таргетират своите реклами до повече хора. Споделянето на данни, използвайки инструмента за рекламен обмен позволява на хора от трети страни да профилират хора, съобразно предоставената от Google информация. 

Тези процеси, обаче представляват нарушение на законодателните принципи, които бяха въведени с GDPR. Според Джони Раян е изключително странно, че регулатора забавя разследването и не предприеме на адекватни действия срещу Google.

 

Oще от Digital:  ЕС започва ново разследване срещу Google заради следене на потребителите