Facebook е обект на много критики относно начина, по който съхранява, използва и споделя личните данни на потребителите. Компанията сега е обвинена, че принуждава европейските граждани да се съгласят да използват системата за разпознаване на лица в социалната мрежа. Проблемът е провокиран от новите законодателни мерки въведени в ЕС, които изискват Facebook и другите технологични компании да получат изрично разрешение от всеки потребител да използват технологията в профилите им. Именно заради това компанията започна да разпространява съобщение, с което иска съгласието им.

 

 

Въпреки това някои потребители забелязаха, че единствените две опции, с които разполагат са да се съгласят с използването на лицево разпознаване от бутона "Accept and Continue" или да изберат "Маnage Settings". Ако заложат на втория вариант се отваря допълнително меню, от което в детайли е описано защо и как точно социалната мрежа използва технологията, информира BusinessInsider. Eдва след като скролнете до дъното и изберетe "Continue" ще видите нов прозорец, в който има как да изберете между двете опции "Аllow Facebook to recognise me in photos or videos" и "Don't allow Facebook to recognise me in photos or videos".

 

 

Фактът, че тази опция е скрита толкова дълбоко в менюто предизвика редица негативни коментари, които обвиниха Facebook, че манипулира избора на потребителите и ги принуждава да се съгласят с технологията. Много хора просто биха се съгласили вместо да скролват и губят време да открият опцията, с която да се откажат от тази възможност. След няколко седмици влизат в сила нови законодателни промени, които защитават личните данни на гражданите и със сигурност ще създадат допълнителни проблеми за Facebook на територията на ЕС.

 

Oще от Digital: Шефът на Facebook разкри, че може да направи социалната мрежа платена