Аmazon продължава да е една от най-богатите компании в технологичния сектор, която от дълго време диктува тенденциите в онлайн търговията. Бизнес стратегията на ръководения от Джеф Безос гигант също така често включва инвестиции в други компании. Желанието на Amazon да използва подобни методи за разработването на нови и конкурентни продукти сега предизвика недоволство срещу търговския гигант.

Подходящ пример е историята на DefinedCrowd стартъпа, който е основан от Даниелa Брага. Amazon проявяват интерес към разработките и инвестират в компанията преди четири години, като част от своя eCommerce фонд. Съгласно договорките Amazon получават достъп до вътрешна информация като лични данни на служителите, финансови документи на DefinedCrowd и др.

Само преди няколко месеца технологичният гигант представи най-новия си продукт, който се казва A2I. Проблемът е, че неговите функции имитират изцяло платформата на DefinedCrowd и алгоритмите с изкуствен интелект, които използва стартъпа. Даниелa Брага твърди, че това не е единичен случай и е честа практика на Amazon, с която се възползва от своите партньори.

 

 

В кратки срокове след представянето на Amazon A2I се стартират действия, с които да се намали достъпа до информация на Amazon до поверителната информация на DefinedCrowd. Шефката на компанията, Даниелa Брага успява бързо да генерира допълнително инвестиране, с което редуцира влиянието на Amazon с над 90%. 

Действията на търговския гигант вредят на конкуренцията и позволяват да се възползва директно като копира някои от най-добрите идеи на своите партньори. Сътрудничеството между Amazon и DefinedCrowd продължава повече от четири години, което е достатъчно да се събере огромно количество информация. 

Всъщност това не е първият път, в който компанията е обвинена, че копира поверителни данни, за да представи собствени конкуренти, които "убиват" бизнеса на досегашните партньори на Amazon.

Вече стартираха няколко разследвания, които трябва да установят наличието на подобни практики. 

DefinedCrowd е само един от примерите за поне "две дузини" предприемачи, които са засегнати от действията на Amazon през годините в дружествата, към които насочва своите инвестиции.

 

Още от Digital: Ето как саудитският принц е хакнал смартфона на шефа на Amazon