Водещите производители на смартфони се надпреварват да предоставят уникални функции, с които да извлекат максимума от камерите на своите устройства. Освен специалните ефекти и разнообразните алгоритми с изкуствен интелект се обръща голямо внимание и на възможностите за приближение на обектите.  

Флагманите на големите компании предлагат невероятни опции за зуумване, като най-подходящия пример е Space Zoom функцията за 100х приближение в Samsung Galaxy S20 Ultra. Един от най-съществените технологични проблеми, с които се сблъскват производителите е свързан с размерите на мобилните устройства. 

Всеки от нас иска да има по-добра камера, която предлага много възможности, но всичко това се отразява на размерите на самите модули, които трябва да бъдат интегрирани към ултратънките смартфони. Популярно решение са перископска камерите, които вече намират сериозно приложение в индустрията.

Китайският производител на сензори O-FIlm може да не е име, котето познавате, но могат да променят ситуацията с новия си продукт, който доразвива тази концепция, съобщава GizmoChina. 

 

 

Новата камера на O-Film представля най-тънкият перископ сензор в индустрията, който използва и опция за продължително приближение на обектите. Според официалните данни модула е с дебелина от едва 5.9 милиметра, което е подходящо за интеграция дори в най-компактните смартфони.

О-FIlm твърдят, че камерата е в състояние да осигури между 3х и 7х пъти по-голямо приближение, в сравнение с конвенционалните широкогълни камери за смартфони. Произведственият процес улеснява създаването на 3-5х, 5-8х и 3.5-9.5х мофицикации на ултракомпактните модули. 

Във вътрешността има пиезоелектричен мотор, който плавно и точно задвжижда структурата от три обектива, заeдно с механизма с автофокус напред и назад, за да се постигне желаното фокусно разстояние. Модерните смартфони използват т.нар. "цифрова интерполация" межфду различни мащаби на приближение, превключвайки между телефотокамерата и Ultra-Wide сензора, когато е необходимо. 

Това се налага, тъй като използват "заключени" фокусни разстояни. Опцията за непрекъснато увеличение ще гарантира заснемането на по-добри и качествени снимки, дори при фокусирани обекти.

 

Още от Digital: 6 функции на камерата, които всеки смартфон е добре да има