NVIDIA е водещ бранд, който не иска да го свързваме единствено видео картите GeForce и геймърските конфигурации. Тайванският производител вече разкри амбициозните си планове да се превърне в по-влиятелно име и в други сегменти в IT индустрията. Специален интерес за NVIDIA представляват роботите, които могат да се движат автономно и да вземат самостоятелни решения. Компанията е разработила специален модул с името Jetson AGX Xavier, който да отговори по най-добър начин на нуждите им.

 

Всъщност под това име се крие миниатюрен компютър, който ще функционира като мозък на умните машини в този сегмент. За да постигне този ефект миниатюрния чип разполага с доста мощен хардуер за своите размери. Aрхитектурата използва усъвършенствани алгоритми с изкуствен интелект и вече е достъпна за производителите и обикновените потребители. Важно е да отбележим, че компанията планира да произведе лимитирана серия от 1000 бройки, които ще се продават на цена от $1099, съобщава Engadget.

 

 

Модулът Jetson Xavier притежава всичко необходимо, за да обработва първо поставените задачи и също така да консумира минимално количество на енергия. Целият модул включва осемядрен процесор с чип дизайн на ARM, който е допълнен от Volta графичен чип и две допълнителни звена, които използват изкуствен интелект и машинно обучение. В заключение ще отбележим, че Jetson Xavier може да извършва 30 трилиона изчисления в секунда, но също така консумира едва 10W енергия.

 

Още от Digital: NVIDIA ще използва изкуствен интелект, за да подобрят качеството на снимките ни