NVIDIA планират да прекратят поддръжката за по-старите версии на операционната система. Официалните планове на компанията предвиждат това да се случи през октомври 2021г. След тази дата графичните драйвери ще са налични единствено за устройства, които работят с последните версии на Windows.

Все пак трябва да уточним, че Windows 7, Windows 8 и Windows 8.1 ще продължат да получават критични актуализации за сигурност до септември 2024г. Решението на NVIDIA определено не е изненадващо, особено когато се има предвид, че Microsoft също вече спряха поддръжката за Windows 7 и Windows 8.

Устройствата с Windows 8.1 ще получават ъпдейти до януари 2023г. Основният фокус за NVIDIA ще продължат да бъдат компютрите, които работят с Windows 10.

 

 

Компанията е уверена, че преобладаващата част от притежателите на GeForce хардуер вече са мигрирали към новата операционна система, съобщава TheVerge. Осигуряването на периодични актуализации, софтуерна поддръжка и добавянето на нови функции ще е насочено изцяло към Windows 10. В момента има повече от 1.3 млрд. устройства с този софтуер в световен мащаб.

Актуалните данни на Statcounter показват, че Windows 7 продължавa да има около 15% дял. Популярната платформа за гейминг Steam също е потвърждение за фокуса към Windows 10, тъй като 93% от устройствата, които се логват са базирани на операционната система.

Последният драйвер за по-старите версии ще бъде представен на 31 август. След това на 4 октомври ще е първата актуализация, която се поддържа единствено от Windows 10.

 

Още от Digital: Над 70 вида лаптопа ще работят с новите видео карти NVIDIA GeForce RTX 30 през 2021г.